Aan de slag met koofverlichting?

Professionele koofverlichting met lineaire LED verlichting

Koofverlichting biedt niet alleen een functionele verlichtingsoplossing, maar voegt ook een esthetisch element toe aan de omgeving. Goed ontworpen en professioneel geïnstalleerde koofverlichting heeft een grote invloed op de sfeer en de uitstraling van een ruimte. Daarmee is het een essentieel onderdeel geworden van veel moderne lichtontwerpen. En door te kiezen voor lineaire LED verlichting, kies je ook nog eens een duurzame verlichtingsoptie.

In dit artikel geven we jou inzicht en praktische tips, zodat jij zonder gedoe de mooiste lichtoplossingen kunt realiseren.

Dit is waarom jij koofverlichting kunt gebruiken

Het doel van koofverlichting is het bieden van subtiele, indirecte verlichting die de ruimte vult zonder harde schaduwen te creëren. Deze vorm van verlichting wordt geïntegreerd in een verlaagd plafond of een verhoogde rand langs de muur. Er zijn diverse aanleidingen om te kiezen voor koofverlichting.

 • Een sfeervolle en professionele uitstraling geven aan commerciële ruimtes. Het indirecte licht dat van bovenaf straalt, creëert een zachte en aangename ambiance die klanten en medewerkers aanspreekt.
 • De merkidentiteit van een bedrijf benadrukken door de verlichting aan te passen aan de kleuren van het merk. Hierdoor kan een consistente en herkenbare uitstraling gecreëerd worden in het hele pand.
 • In winkels en showrooms kan koofverlichting worden gebruikt om producten en displays op een aantrekkelijke manier te verlichten. Het helpt om de aandacht van klanten te trekken naar specifieke items en de algehele winkelervaring te verbeteren.
 • Architecturale kenmerken en bijzondere elementen benadrukken. Denk aan sierlijke plafonds, gewelfde bogen of decoratieve muurdetails.
 • Goede verlichting is essentieel voor een productieve werkomgeving. De verlichting schijnt niet direct in de ogen, waardoor schitteringen en vermoeide ogen voorkomen worden. Hierdoor wordt een prettige kijkervaring geboden. Koofverlichting kan zorgen voor een gelijkmatige en aangename verlichting in kantoren en werkruimtes, wat bijdraagt aan het welzijn en de prestaties van werknemers.
 • Voorkomen dat de lichtbronnen direct zichtbaar zijn als dit niet past in het ontwerp. De nadruk ligt op het lichteffect dat je wilt creëren en niet op het armatuur zelf. 
 • Door het licht indirect naar boven of naar beneden te laten stralen, kan koofverlichting de ruimte groter laten lijken. Dit is vooral nuttig in ruimtes met verlaagde plafonds. Bovendien kan koofverlichting in kleine ruimtes zorgen voor ruimtebesparing.

 

De voordelen van LED oplossingen voor koofverlichting

LED strips zijn een populaire keuze als het gaat om koofverlichting vanwege hun flexibiliteit, energie efficiëntie en grenzeloze mogelijkheden. Een veelzijdige verlichtingsoplossing die kan worden aangepast aan verschillende behoeften, ontwerpstijlen en omgevingen.

Een van de belangrijkste voordelen van LED verlichting is het lage energieverbruik. LED strips verbruiken aanzienlijk minder energie dan andere lichtoplossingen, waardoor ze een milieuvriendelijke en kostenbesparende (50-80%) optie zijn voor koofverlichting.

LED strips hebben een lange levensduur van 50.000 tot 100.000 branduren. Dit houdt in dat deze lichtoplossing minder vaak vervangen hoeft te worden en zijn de onderhoudskosten een stuk lager.

LED strips zijn flexibel en kunnen makkelijk gebogen worden. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor het verlichten van gebogen koofranden. En doordat de strips smal zijn, kunnen ze eenvoudig in compacte ruimtes gemonteerd worden.

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden met LED strips, waardoor je iedere uitstraling en sfeer kunt creëren. Je kunt kiezen uit verschillende kleurtemperaturen die ook te programmeren zijn, waardoor de gebruiker kan afwisselen. Denk aan Tunable White LED strips.

Met RGB of RGBW LED strips kun je kleurrijke speelse effecten kunt creëren. En door het te combineren met slimme technologieën, kan de gebruiker de kleuren kiezen die passen bij de sfeer die hij op dat moment wilt uitstralen.

LED strips zijn verkrijgbaar als een heldere of een diffuse variant. Met een diffuse LED strip kun je een mooi egaal lichtbeeld creëren.

Je kunt LED strips eenvoudig combineren met nieuwe slimme technologieën. Hierdoor is de verlichting dimbaar of te programmeren op basis van schema’s en gebeurtenissen, wat leuke effecten biedt. Je kunt ook een timer instellen waarop de verlichting aan of uit gaat. Dit is handig voor energiebesparing en beveiligingsdoeleinden.

LED strips hebben een hoge CRI, wat betekent dat de kleuren natuurgetrouw worden weergegeven. Dit kan van toepassing zijn bij het accentueren van architectonische kenmerken of het tonen van kleuren in een ruimte.

 

De trends in koofverlichting

Koofverlichting blijft evolueren en wordt een steeds essentiëler element bij modern interieurontwerp. Het gebruik van innovatieve technologieën en ontwerpelementen maakt het mogelijk om de juiste sfeer te creëren waarbij er een harmonieuze balans is tussen functionaliteit en esthetiek. Hierbij enkele opvallende trends die momenteel populair zijn.

 • Geïntegreerde Smart lighting heeft zijn weg naar koofverlichting gevonden. Dit biedt gebruikers de mogelijkheid om de helderheid, kleur en zelfs kleurtemperatuur aan te passen via een smartphone of spraakassistent. Dit zorgt voor een gepersonaliseerde verlichtingservaring en verbetert het comfort in die ruimte.
 • Kleurrijke verlichting wordt steeds populairder. Met RGB en RGBW LED strips kunnen gebruikers verschillende kleuren instellen om een levendige en dynamische sfeer te creëren.
 • Strakke lijnen en een minimalistisch design zijn tegenwoordig gewild. Verborgen verlichtingssystemen die perfect in het ontwerp van de omgeving passen, omdat het een elegante uitstraling geeft zonder afbreuk te doen aan de functionaliteit.
 • Een opkomende trend is Biophilic Design, waarbij elementen van de natuur in binnenruimtes geïntegreerd worden. Koofverlichting kan worden gebruikt om elementen, zoals houten accenten of planten, te benadrukken. Zo vergroot je de verbondenheid met de natuur.
 • Creatieve verlichtingspatronen en bewegingseffecten worden steeds vaker toegepast in koofverlichting. Deze effecten kunnen worden bereikt door te programmeren op basis van schema’s en gebeurtenissen met slimme technologieën.
 • Duurzaamheid is een belangrijke trend in verlichting, dus ook bij koofverlichting. Energiezuinige LED verlichting wordt steeds meer de standaard.

 

Belangrijke factoren bij het kiezen van LED-strips voor koofverlichting

Een goed doordacht en gedetailleerd lichtontwerp zorgt ervoor dat de koofverlichting optimaal wordt benut en perfect past in de ruimte. In het ontwerp moet rekening gehouden worden met de behoeften van de ruimte, de gewenste ambiance en de algehele interieurinrichting. Het kan ook helpen om eventuele knelpunten tijdens de installatie te achterhalen.

Bepaal al eerste het doel van de verlichting. Gaat het puur om sfeerverlichting of moet het ook functioneel licht bieden voor specifieke taken. Ga je voor directe of indirecte verlichting? Stel daarna de locatie van de koofverlichting in de ruimte en de afmetingen van de koof vast. Denk er bij de locatie over na dat de verlichting goed bereikbaar moet zijn voor eventueel onderhoud of reparatie. En vergeet ook niet eventuele hoeken in het ontwerp mee te nemen. Je wilt natuurlijk geen donkere hoeken zien.

Op basis van het doel, locatie en de verlichtingshoek van de koofverlichting, kan je bepalen hoeveel lichtoutput/ lumenoutput je nodig hebt. En kies ook direct de lichtkleur en eventueel de kleurtemperatuur die past bij de gewenste ambiance. Met warme kleurtemperaturen creëer je een comfortabele warme sfeer en met koudere kleurtemperaturen geef je de ruimte een modernere uitstraling. Kies voor LED strips van hoge kwaliteit om een consistente lichtkwaliteit te garanderen zonder kleurverschillen.

Aan de hand van het doel, kan je ook bepalen of de verlichting dimbaar moet zijn. Niet alle LED strips zijn dimbaar of compatibel met de gekozen dimsysteem. Let hier goed op wanneer je een oplossing samenstelt.

Wordt de koofverlichting een binnen- of buitentoepassing? Dit heeft ook consequenties voor de keuze voor juiste LED strip. Voor een buitentoepassing heb je namelijk een LED strip nodig met een IP-waarde boven IP67. Vergeet daarbij niet dat ook de aansluiting/ connector een IP waarde boven IP67 moet hebben. Daarmee zorg je ervoor dat er geen water in de strip kan komen en voorkom je gedoe achteraf.

 

Waar je aan moet denken bij de installatie van de koofverlichting

Het is belangrijk om bekend te zijn met de specifieke kenmerken en technische vereisten van de gekozen LED verlichting en ervoor te zorgen dat de installatie voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en voorschriften.

Om de lange levensduur van de koofverlichting in stand te houden, is het van belang dat de lichtoplossing goed geïnstalleerd wordt. De installatie van koofverlichting vereist nauwkeurigheid en vakmanschap. Volg daarom altijd de installatie instructies op. Dit resulteert in tevreden klanten en een hoogwaardig eindresultaat.

Voorafgaand aan de installatie is een grondige planning vereist. Dit omvat het vaststellen van de juiste locatie voor de koofverlichting, het bepalen van de benodigde elektrische bekabeling en het selecteren van de juiste armaturen.

Zorg ervoor dat de LED strips de juiste maatvoering hebben en passen in de koof. Je kunt de strips op locatie op maat knippen en de aansluiting monteren. Je kunt dit ook door een expert laten doen en kant-en-klaar laten aanleveren. Dit laatste levert veel minder gedoe op, de installatie gaat een stuk sneller en je weet zeker dat het goed is. Vooral als het gaat om een buitentoepassing, waarbij een waterdichte aansluiting van cruciaal belang is.

Belangrijk is dat je de verlichting test voordat je het in de koof monteert. De LED strips worden uitgebreid getest voordat ze verpakt en vervoerd worden. Er kan tijdens het transport altijd iets gebeuren. Het zou vervelend zijn dat je alles gemonteerd hebt en er blijkt een sectie uitgevallen te zijn. Je kunt dan ook direct de verlichtingssterkte controleren.

Monteer de LED verlichting vervolgens voorzichtig in de koof en zorg voor een goede bevestiging. Je wilt natuurlijk niet dat er gaandeweg delen los komen te hangen. Controleer de aansluitingen nog eens goed. Vooral bij buitenoplossingen is het van belang dat er geen vocht in de LED strip kan komen.

Indien je hebt gekozen voor een slimme lichtoplossing, sluit je de verlichting aan op de LED controller. Doe dit ook volgens de instructies voor het beste en veiligste resultaat. Vervolgens kan je de controller configureren en eventueel koppelen met een domotica-systeem. Stel de gewenste instellingen in en/ of programmeer de tijdschema’s. Het is altijd handig om de instellingen nog even te testen voor de overdracht.


Hulp nodig bij het maken van koofverlichting? 

Ben jij nu bezig met een project waarbij je koofverlichting gebruikt en heb je hulp nodig? Wij helpen je graag met gericht advies en betrouwbare producten. En dat alles geheel vrijblijvend. 

Advies aanvragen


 


Gerealiseerde projecten met koofverlichting

Lees ook eens