Ben je op zoek naar een efficiënte lichtoplossing?

Wij helpen jou!

Maak verlichting mooi en praktisch

Efficiënter met asymmetrische verlichting

Asymmetrische verlichting is een boeiende en doelgerichte keuze binnen projectverlichting. Het biedt installateurs en ontwerpers een flexibele en efficiënte oplossing om ruimtes functioneel en visueel aantrekkelijk te verlichten. Laten we eens dieper ingaan op wat het inhoudt en waarom het waardevol is voor verschillende toepassingen.

Asymmetrische verlichting versus symmetrische verlichting 

Het verschil tussen symmetrische en asymmetrische verlichting is essentieel bij het ontwerpen van verlichting voor commerciële projecten. We zetten de verschillen even op een rijtje:

Symmetrische verlichting

 • verspreidt het licht gelijkmatig in alle richtingen. Dit maakt het ideaal voor algemene verlichting van grote ruimtes.
 • wordt over het algemeen gebruikt voor brede gebieden zoals magazijnen, gangen of open kantoorruimtes.

 • kan ook dienen als accentverlichting voor taken waar veel licht nodig is, zoals leesgebieden.

 

Asymmetrische verlichting

 • straalt niet gelijkmatig in alle richtingen. Het is ontworpen om specifiek in één hoek of richting te schijnen.
 • minimaliseert directe en indirecte verblinding. Dit is vooral gunstig in ruimtes waar vermoeide ogen kunnen ontstaan door langdurige blootstelling aan fel licht.

 • is ideaal voor specifieke gebieden die moeten worden benadrukt, zoals productdisplays, kunstwerken of architectonische details.

 

Voordelen van asymmetrische verlichting

 • Minimaliseert verblinding:
  In tegenstelling tot symmetrische verlichting, die vaak directe en indirecte verblinding veroorzaakt, minimaliseert asymmetrisch licht deze hinderlijke effecten. Het is ontworpen om scherpe schaduwen te verminderen en een comfortabele werkomgeving te creëren.

 • Gerichte lichtspreiding:
  Asymmetrische verlichting is ideaal voor het accentueren van specifieke gebieden, zoals productdisplays, kunstwerken of architecturale details. Het licht wordt gericht waar het nodig is, waardoor de aandacht wordt getrokken.

 • Energiezuinig en minder lichtvervuiling:
  Asymmetrische LED verlichting kan helpen energie te besparen. Doordat het licht gericht wordt, wordt verspilling geminimaliseerd en de efficiëntie verhoogd.

 • Esthetisch aantrekkelijk:
  Asymmetrische verlichting kan bijdragen aan de algehele esthetiek van een ruimte. Het creëert interessante lichteffecten en verbetert de sfeer.

 • Veiligheid verhogend:
  Door de gerichte lichtspreiding ontstaat er een effectief strijklicht, waardoor bijvoorbeeld een voetpad beter verlicht wordt. 

 • Minder gedoe:
  Door te kiezen voor een lichtoplossing die speciaal gemaakt is om een asymmetrisch lichtbeeld te realiseren, hoef je geen moeilijke constructies met profielen te maken.

Ons advies bij de keuze van de lichtoplossing

Bij de juiste keuze voor een lichtoplossing is het van belang dat je de omgeving en het doel van de verlichting goed in kaart brengt. Waar dient de verlichting voor, op welke hoogte wordt de verlichting geplaatst, is het zichtbaar of komt het achter een koof?

 

Bekijk ons portfolio asymmetrische producten


 

Hulp nodig bij het vinden van een lichtoplossing?

Ben jij nu bezig met een project waarbij en weet je niet zeker wat de beste optie is? Wij helpen je graag met gericht advies en betrouwbare producten. En dat alles geheel vrijblijvend. 

Neem contact met ons op


 


Lees ook eens