Twijfel je over welke IP-waarde voor jouw oplossing het meest geschikt is?

Wij helpen jou!

Cruciaal voor de kwaliteit

Het belang van de juiste IP-waarde voor een lichtoplossing

In de dynamische wereld van lichtontwerp en -installatie heeft lineaire LED verlichting zich ontpopt als een veelzijdige en energiezuinige oplossing voor een breed scala aan toepassingen. Een cruciaal aspect voor de kwaliteit en levensduur, dat overigens vaak over het hoofd wordt gezien, is de IP-waarde van deze armaturen. Het is belangrijk om hier goed op te letten bij de keuze voor de juiste lichtoplossing. 

IP-waardes in het kort

De IP-waarde (Ingress Protection) duidt de mate waarop de lichtoplossing beschermt wordt tegen invloeden van buitenaf aan. Daarbij kun je denken aan vocht en vuil. De IP-waarde bestaat altijd uit twee cijfers die samen 

  Vaste voorwerpen en stof 
(eerste cijfer)
Vocht en water
(tweede cijfer)
0 Geen bescherming Geen bescherming
1 Bescherming tegen toevallige, oppervlakkige aanraking met de hand (vaste voorwerpen; diameter groter dan 50 mm) Bescherming tegen (verticale) druppels
2 Bescherming tegen toevallige, oppervlakkige aanraking met de vinger (vaste voorwerpen; diameter groter dan 12 mm) Bescherming tegen druppels die vallen onder een hoek van 15°
3 Bescherming tegen toevallige, oppervlakkige aanraking (vaste voorwerpen; diameter groter dan 2,5 mm) Bescherming tegen spatwater (max. 10L/min) onder een hoek van 60° 
4 Bescherming tegen toevallige, oppervlakkige aanraking, bijvoorbeeld met een draad (vaste voorwerpen; diameter groter dan 1 mm) Bescherming tegen plenswater (max. 10L/min) onder alle hoeken 
5 Bescherming tegen stof/ stofvrij (vaste voorwerpen; diameter groter dan 0,5 mm) Bescherming tegen lichte sproeistralen (max. 12L/min) onder alle hoeken 
6 Volledige bescherming tegen stof (stofdicht) Waterbestendig bij  stortbuien
7 - Bescherming bij tijdelijke onderdompeling
8 - Bescherming tegen onderdompeling
9 - Bescherming tegen onderdompeling en besproeiing onder hoge druk

 

Meest voorkomende IP-waardes voor LED verlichting

IP00 = niet beschermd tegen stof of vocht.
Dit is vaak een kale PCB LED strip die in droge ruimtes gebruikt kan worden, maar wel beschermd moet worden door een profiel met afdekkap of de plek waar het gemonteerd wordt. 


IP20 = beschermd tegen toevallige en minimale aanraking met de hand en niet tegen vocht. Er moet nog steeds voorzichtigheid geboden worden en mag alleen gebruikt worden in droge ruimtes. 

IP40 = nog niet stofdicht, maar wat beter beschermd tegen vaste stoffen. Niet beschermd tegen vocht, dus alleen te gebruiken in droge ruimtes. 

 
IP65 = Stofdicht en beschermd tegen lichte sproeistralen. Kan in een ruimte gebruikt worden waarin het zeer weinig in contact kan komen met vocht. 

IP67 = Stofdicht en een bescherming tegen tijdelijke onderdompeling. Kan worden gebruikt in buitenoplossingen of andere natte omgevingen. 

IP68 = Stofdicht en waterdicht. Kan worden gebruikt in buitenoplossingen en natte omgevingen. 

IP69 = Stofdicht en waterdicht. Kan worden gebruikt in buitenoplossingen, natte omgevingen en omgevingen waar met hoge druk wordt schoongemaakt.  

 

IP-waardes voor het complete systeem

LED verlichting bestaat niet alleen uit LED strips. Het is een compleet systeem met een strip, connector, voeding, profiel en eventueel aansturing/ controller. Daarom is het essentieel dat alle onderdelen de juiste bescherming hebben. Niet alleen de strip dus. 

Bij een buitentoepassing kies je voor een LED strip met een waarde van IP67 of hoger. Als de connector een lagere IP-waarde heeft, kan er alsnog vocht binnendringen, waardoor de LED strip beschadigd raakt. Houdt dus altijd rekening met het complete plaatje om de kwaliteit en levensduur te behouden.    

 

Ons advies bij IP-waardes

Bij de juiste keuze voor een lichtoplossing is het van belang dat je de omgeving goed in kaart brengt. Is het een binnen of buitenoplossing? In welke mate komt de verlichting in contact met vocht, stof of aanraking?

Wij raden altijd een vorm van bescherming aan. Dat kan in de vorm van een siliconen of PVC behuizing zijn (zoals onze top of side LED strip) of door de strip in een profiel met afdekkap te plaatsen. Op deze manier blijft de PCB strip het best beschermd. 

Daarnaast is het goed om te kijken wat echt nodig is. In een droge ruimte heb je geen lichtoplossing met IP68 nodig. Op deze manier kun je ook nog geld besparen. 

 

Bekijk ons portfolio


 

Hulp nodig bij het vinden van een lichtarmatuur met de juiste IP-waarde?

Ben jij nu bezig met een project waarbij en weet je niet zeker wat de beste optie is? Wij helpen je graag met gericht advies en betrouwbare producten. En dat alles geheel vrijblijvend. 

Neem contact met ons op


 


Lees ook eens