Waarom binning zo belangrijk is

Consistent en kwalitatief licht. Dat is wat we voor iedere ruimte en voor elk project willen. Bovendien is dit wat je de klant belooft. Maar hoe genereren we dat? Consistent en kwalitatief licht creëren we door middel van binning.   

Waarom binning zo belangrijk is

Wat is binning

Bij binning worden leds met zoveel mogelijk identieke kenmerken in een groepje, ook wel een bin grade genoemd, op een strip samengevoegd. Vaak komen ze uit dezelfde batch of serie en hebben een vergelijkbare lichtintensiteit, kleurweergave en kleurtemperatuur. 

Tijdens het productieproces kunnen minimale verschillen tussen leds ontstaan. Deze worden immers met grote aantallen tegelijk geproduceerd. De leds worden na de productie ook getest op kleurafwijking.

Wanneer alle leds willekeurig op een strip geplaatst worden zonder deze binning methode, kunnen verschillen ontstaan in lichtkleur en lichtsterkte. In sommige gevallen is dit waar te nemen wanneer je het licht aan doet en kan afbreuk doen aan de kwaliteit van het licht.   

 

Bin bereik

De mate van afwijking binnen een bin wordt ook wel bin bereik genoemd. Hoe kleiner het verschil tussen de leds in bin, hoe kleiner de kans is dat je het kunt waarnemen.

Sinds 1 september 2013 zijn alle fabrikanten binnen de EU verplicht om informatie te verstrekken over de afwijkingen van de ledverlichting ten opzichte van de standaardwaarden.

Afwijkingen worden gedefinieerd en geclassificeerd met behulp van de MacAdams ellips. David MacAdam experimenteerde in 1931 met kleurperceptie en de waarneembaarheid van kleurverschil met het menselijke oog. De MacAdams ellips wordt nog steeds gehanteerd. Daarbij is SDCM de officiële meeteenheid die wordt gebruikt, waarbij 1 SDCM overeenkomt met 1 MacAdam.

 

Wat is SDCM 

SDCM staat voor Standard Deviation Colour Matching. Het wordt gebruikt als meeteenheid om de kleurafwijking te classificeren. Hoe hoger het SDCM getal hoe hoger de kleurafwijking is.

  • 1 SDCM: Bijna onmogelijk om een verschil te zien.
  • 2 SDCM Verschillen kunnen worden waargenomen met behulp van meetinstrumenten.
  • 3 SDCM Weinig kleurverschillen waarneembaar.
  • 4 SDCM Kleurverschillen zijn zichtbaar.
  • 5 SDCM Kleurverschillen zijn duidelijk zichtbaar.

Het menselijk oog kan kleurafwijkingen zien vanaf SDCM 3.

 

Kies voor kwaliteit

Zorg voor het beste resultaat voor uw klant en kies voor een ledoplossing met een zo laag mogelijk SDCM.


Lees ook eens