Aan de slag met gevelverlichting?

Professionele gevelverlichting met lineaire LED verlichting

Gevelverlichting, ook wel façade verlichting genoemd, is populair. Voor veel gebouweigenaren is het de manier om op te vallen. Zowel tijdens het lichtontwerp als de uiteindelijke installatie, is het van belang om de juiste keuzes te maken. Ze hebben invloed op het gewenste effect dat je wilt bereiken. Met de juiste keuzes voorkom je gedoe.    

Redenen om gevelverlichting toe te passen

Met gevelverlichting beïnvloedt je de uitstraling van een pand. Er zijn verschillende redenen waarom jij gevelverlichting kunt toepassen in projecten.

  • Je kunt delen van de gevel mooi uitlichten of onderdelen van het pand benadrukken, vooral als het pand bijzondere architecturale elementen bezit.
  • Je kunt de zichtbaarheid van een gebouw tijdens de avonduren verbeteren.
  • Je kunt zorgen voor een professionele uitstraling.
  • Je kunt de aandacht van de voorbijganger trekken (eventueel met mooie kleuren).
  • Je kunt een bepaalde sfeer creëren dat bij een merk of het imago van een bedrijf past of juist bij een oud pand dat je wilt verlichten.
  • Je kunt de merkbekendheid van een bedrijf verbeteren (bijvoorbeeld bij onverlichte gevelreclame).
  • Je kunt de kans op inbraak of vandalisme verminderen.

 

Dit zijn de voordelen van LED oplossingen voor gevelverlichting

Er zijn diverse manieren om een gevel te verlichten, waarbij LED verlichting steeds populairder wordt. LED verlichting staat bekend om zijn hoge energie-efficiëntie in vergelijking met andere lichtbronnen. Gebouweigenaren kunnen tot wel 50-80% besparen op hun energierekening.

Door LED strips te gebruiken in jouw ontwerp, ben je ook een stuk flexibeler. De strips zijn buigzaam, waardoor je iedere vorm kunt volgen. Daarnaast zijn er ook nog eens vele mogelijkheden. Denk aan RGB of RGBW als je kiest voor kleur. Of Tunable White waarmee je het licht naar wens kunt instellen en aanpassen. Je kunt de LED strips dimmen om het juiste effect te realiseren. Het gebruik van LED voor gevelverlichting biedt jou ongekend veel mogelijkheden en kun je jouw ontwerp helemaal verwezenlijken.   

Een ander voordeel van is de lange levensduur van LED strips. Ze hebben doorgaans een levensduur van 50.000 tot 100.000 branduren. Dit is afhankelijk van de kwaliteit en de omgevingsfactoren. Het voordeel van de lange levensduur is dat verlichten met LED  een stuk duurzamer is, het vermindert de ecologische voetafdruk, het hoeft minder vaak vervangen te worden en het minimaliseert de onderhoudskosten.   

 

Belangrijke factoren bij het kiezen van LED-strips voor gevelverlichting

Welke indruk je wilt achterlaten is heel belangrijk. Zorg daarom voor goede gevelverlichting. Je wilt natuurlijk niet dat delen uitvallen of dat het licht gaat flikkeren. Het is niet alleen het visitekaartje van jouw klant, maar ook van jou. Je wilt trots zijn op het resultaat.

Vaak is de verlichting geïnstalleerd op een plek waar je niet makkelijk bij komt, waardoor je bij vervanging of reparatie altijd een hoogwerker nodig hebt. Kies daarom voor kwaliteitsproducten en zorg dat de verlichting op de juiste manier wordt geïnstalleerd.

De gevelverlichting moet de visuele impact geven die jij voor ogen hebt. Kies daarom voor een lichtoplossing met de juiste lumenoutput/ lichtopbrengst. Het is belangrijk om rekening te houden met de hoogte waarop de verlichting wordt geplaatst en bepaal ook hoeveel licht de oplossing moet uitstralen volgens het lichtontwerp.  

Naast de lumenoutput speelt de kleurtemperatuur van de verlichting een belangrijke rol bij het creëren van de juiste sfeer en uitstraling. Lagere kleurtemperaturen zorgen voor een warme lichtkleur en daarmee creëer je een gezellige sfeer. Hogere kleurtemperaturen geven het pand daarentegen een modernere uitstraling door een koelere lichtkleur.    

Gevelverlichting is een buitentoepassing. Dat houdt in dat de verlichting in aanraking komt met diverse weersomstandigheden. Zorg er daarom voor dat je een lichtoplossing kiest met een IP waarde die hoger is dan IP67. Daarbij is het belangrijk dat zowel de LED strip zelf als de aansluiting goed beschermd zijn. Dit voorkomt gedoe achteraf.

Meer weten over waterdichte lichtoplossingen? Lees dan onze whitepaper.

Waar je aan moet denken bij de installatie van de gevelverlichting

Allereerst is de voorbereiding van cruciaal belang. Denk aan veiligheidsvoorschriften, lokale regelgeving en voorschriften, de locatie van de verlichting, beoordeling van het gebouw en wat er voor nodig is om de lichtploplossing te installeren.

De gevelverlichting moet jarenlang op zijn plek blijven zitten. Je wilt onderhoud of reparatie zoveel mogelijk voorkomen. Zeker omdat de verlichting vaak op een plek is bevestigd, die niet makkelijk bereikbaar is of waarbij je een hoogwerker nodig hebt. Het is daarom van groot belang dat de lichtoplossing stevig wordt bevestigd aan het pand en goed bestand is tegen weersinvloeden en andere externe factoren. Kies daarvoor ook profielen van hoge kwaliteit die de LED strips nog eens extra beschermen.  

Zoals eerder is aangegeven, is gevelverlichting een vorm van buitenverlichting. Zorg er daarom voor dat de aansluiting op de juiste manier is gemonteerd en ook waterdicht is. Omdat het vaak gedoe is om dit op locatie te doen, is het verstandig om het kant-en-klaar te laten aanleveren door een professional. Zo weet je zeker dat de producten waterdicht zijn en kun je de gevelverlichting snel en eenvoudig installeren.

 


Hulp nodig bij het maken van gevelverlichting? 

Ben jij nu bezig met gevelverlichting en heb je hulp nodig? Wij helpen je graag met gericht advies en betrouwbare producten. En dat alles geheel vrijblijvend. 

Advies aanvragen


 


Gerealiseerde projecten met gevelverlichting

Lees ook eens