De juiste aansturing voor jouw lichtproject vinden?

Innovatieve Trends in aansturing van LED verlichting

De aansturing van LED verlichting heeft zich ontwikkeld van eenvoudige schakelaars tot geavanceerde systemen die meerdere aspecten van de verlichting kunnen beheren. Deze wereld evalueert voortdurend en met de nieuwste trends kunnen bedrijven en organisaties verlichting optimaliseren voor een betere efficiëntie, personalisatie en duurzaamheid.

Door deel te nemen aan deze innovatieve beweging, kunnen professionele ruimtes worden getransformeerd naar goed verlichte en aangename omgevingen die bijdragen aan zowel het welzijn van mensen als aan milieubewuste doelen.

Met de opkomst van slimme technologieën en duurzaamheidsdoelstellingen zijn er diverse trends die de manier waarop LED verlichting wordt aangestuurd, transformeren.

  1. Geïntegreerde lichtsystemen: LED verlichting wordt steeds vaker geïntegreerd met andere gebouwautomatiseringssystemen (BMS), zoals HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning) en beveiligingssystemen. Dit stelt gebouwbeheerders in staat om verlichting naadloos te integreren in het volledige beheer van het gebouw.
  2. Draadloze MESh-netwerken worden steeds gebruikelijker voor de aansturing van LED verlichting en om LED armaturen met elkaar te verbinden. Ze bieden uitgebreide dekking, zelforganisatie en zelfherstellend vermogen, waardoor een efficiënt beheer van grote verlichtingsinstallaties mogelijk is. Deze systemen kunnen niet alleen bijdragen aan energiebesparing en kostenvermindering, maar ook aan het verbeteren van de algehele verlichtingservaring en functionaliteit.
  3. Draadloze Communicatieprotocollen: zijn ontwikkeld om LED-verlichting op afstand te besturen en te monitoren. Voorbeelden hiervan zijn Zigbee, Bluetooth LE (Low Energy), Z-Wave en Thread. Deze protocollen stellen gebruikers in staat om verlichtingssystemen vanaf hun smartphone, tablet of andere slimme apparaten te bedienen.
  4. Met behulp van cloud-gebaseerde platforms (Cloud-based Control) kunnen beheerders de verlichting op afstand aanpassen en monitoren via internetverbindingen.
  5. Human Centric Light houdt rekening met het circadiaanse ritme van mensen en past de kleurtemperatuur en helderheid van LED verlichting aan om het welzijn, de productiviteit en de slaapkwaliteit te verbeteren. Aanpassingen kunnen handmatig worden gedaan of automatisch worden geregeld op basis van het tijdstip van de dag.
  6. Daglichtsensoren meten de hoeveelheid natuurlijk licht in een ruimte en passen de LED verlichting automatisch aan voor een optimale balans tussen natuurlijk en kunstmatig licht.
  7. Internet of Things (IoT): LED verlichting wordt steeds vaker geïntegreerd in het Internet of Things (IoT)-ecosysteem. Hierdoor kunnen verlichtingssystemen worden gekoppeld aan sensoren, slimme besturingssystemen en netwerken, waardoor dynamische aanpassingen mogelijk zijn op basis van omgevingsfactoren zoals beweging, aanwezigheid van mensen, daglichtniveaus en temperatuur. De LED verlichting kan op afstand gemonitord en beheerd worden. Dit maakt proactief onderhoud mogelijk en verhoogt de efficiëntie van energieverbruik.
  8. Li-Fi (Light Fidelity): Li-Fi is een innovatieve technologie die gegevens kan verzenden via zichtbaar licht. Hierdoor kan LED verlichting niet alleen worden gebruikt voor verlichting, maar ook voor draadloze gegevensoverdracht in omgevingen waar radiogolven interferentie kunnen veroorzaken. Li-Fi heeft potentieel voor toepassingen zoals indoor navigatie, hoogwaardige communicatie en gegevensuitwisseling.
  9. Met Power over Ethernet (PoE) wordt zowel data als stroom over een enkele Ethernet-kabel gestuurd. Dit maakt het mogelijk om LED-armaturen aan te sturen en te monitoren via het netwerk.
  10. Gebruik van Kunstmatige Intelligentie (AI): AI-technologieën worden toegepast om verlichtingssystemen te optimaliseren en te voorspellen. AI kan patronen in het gebruik van verlichting identificeren en automatisch aanpassingen doen om efficiëntie en comfort te maximaliseren.

Hulp nodig bij het vinden van de juiste aansturing van LED verlichting?

Ben jij nu bezig met een project waarbij je een bepaalde aansturing nodig hebt en weet je niet zeker wat de beste optie is? Wij helpen je graag met gericht advies en betrouwbare producten. En dat alles geheel vrijblijvend. 

Advies aanvragen


 


Lees ook eens