De juiste aansturing voor jouw lichtproject vinden?

Hoe jij de mooiste LED lichtprojecten creëert met de juiste aansturing

De opkomst van slimme technologie heeft ons dagelijks leven getransformeerd, inclusief de manier waarop we onze verlichting regelen. In professionele omgevingen, zoals kantoren, winkels,  horecagelegenheden en bij evenementen, speelt de aansturing van LED verlichting een cruciale rol bij het creëren van de juiste sfeer en functionaliteit. Ontdek hoe technologische ontwikkelingen de manier waarom we LED verlichting aansturen transformeert.

In dit artikel leer je welke aansturingsmogelijkheden er op de markt zijn, welke methodes je in een bepaalde situatie kunt gebruiken en waar je aan kunt denken bij het kiezen van de juiste controller.

 • Deze aansturingsmogelijkheden zijn er in de markt
 • Tips voor een bepaalde aansturingsmethode per toepassingsgebied
 • Zo kies je de juiste LED controller.

 

Dit zijn de aansturingsmogelijkheden voor LED verlichting

Door je bewust te zijn van alle mogelijke aansturingsmethodes en de toepassingsmogelijkheden in diverse situaties, kun jij lichtoplossingen creëren die de wensen van jouw klant overtreffen. Dit zijn de aansturingsmethodes waaruit jij kunt kiezen.

Manuele bediening met behulp van een schakelaar of een dimmer.

Je schakelt de LED verlichting handmatig aan of uit met de schakelaar. Of je gebruikt een manuele dimmer om de helderheid van de verlichting aan te passen. Dimmers zijn ideaal voor ruimtes waar variabele verlichting gewenst is, zoals woningen, vergaderzalen en restaurants. De LED verlichting wordt direct op de schakelaar of dimmer aangesloten.

Gemak op afstand via een afstandsbediening

Bedien de verlichting op afstand met een draadloze afstandsbediening. Deze methode biedt meer gemak dan traditionele schakelaars, want voor de bediening ben je niet afhankelijk van je locatie. 

Moderne afstandsbedieningen voor LED verlichting zijn vaak uitgerust met geïntegreerde functies zoals kleurselectie, helderheidsregeling en voorgeprogrammeerde scènes. Hierdoor fungeert de afstandsbediening zelf als het regelapparaat en stelt je in staat om direct de verlichting aan te passen. Zo kan de gebruiker eenvoudig de gewenste verlichtingsinstellingen selecteren zonder de noodzaak van een externe controller.

Het is van belang om ervoor te zorgen dat de afstandsbediening compatibel is met je specifieke LED verlichtingsproducten. Controleer de specificaties goed om ervoor te zorgen dat de afstandsbediening goed werkt met je verlichting. Als de afstandsbediening compatibel is met de armaturen, kun je meerdere armaturen tegelijk bedienen.

Analoge 0-10V dimming

Analoge 0-10V-dimming is een methode om de helderheid van LED verlichting aan te passen door middel van een variabele spanning tussen 0 en 10 volt. Deze techniek wordt veel gebruikt om de lichtintensiteit van verlichtingssystemen te regelen.

Bij 0-10V-dimming wordt een speciale dimcontroller gebruikt. Deze controller genereert een regelbare spanning die varieert van 0V (minimale helderheid) tot 10V (maximale helderheid). Door de spanningsuitvoer van de dimcontroller aan te passen, verandert de helderheid van de LED verlichting. Een hogere spanning resulteert in meer stroom en dus meer helderheid, terwijl een lagere spanning leidt tot minder stroom en dus verminderde helderheid.

liniLED® Dim 1-x-10V
liniLED® Dim 1-x-10V

Over het algemeen wordt 0-10V-dimming vaak toegepast in situaties waarin eenvoudige en betrouwbare dimregeling gewenst is zonder de behoefte aan geavanceerde automatisering of complexe lichtscenario's. Dat kan in kantoren, winkels/ winkelcentra, restaurants/ horecagelegenheden/ hotels, recreatie en sportfaciliteiten, expositie- en galerieruimtes, industriële omgevingen en onderwijsinstellingen.

Slimme aansturing via Wifi of Bluetooth

Stuur de LED verlichting aan via een app op een smartphone of tablet. De app fungeert als de virtuele controller en zorgt voor een directe verbinding tussen het bestaande Wifi-netwerk/ Bluetooth van een smartphone of tablet en de verlichtingsarmaturen. Gebruikers kunnen kleuren wijzigen, eenvoudige lichtscénes instellen, het synchroniseren van licht en muziek en planning beheren.

Beide technologieën hebben hun voordelen. Wifi biedt een bredere dekking en geavanceerde functies, terwijl Bluetooth eenvoudige installatie en directe bediening biedt.

Echter, voor geavanceerdere opties en integratie met andere slimme apparaten, is het toevoegen van een specifieke controller zeer waardevol. Zeker wanneer de LED verlichting in een professionele omgeving wordt toegepast. Deze controllers bieden meer controle over de verlichting en stellen de gebruiker in staat om complexe scenario's en automatiseringen te creëren. Een bekende controller die werkt via een app, en die gebruikt maakt van de bluetooth verbinding, is de CASAMBI controller.

Deze aansturingsmethode wordt veel gebruikt in woningen (domotica), kantoren, winkels, restaurants en op feesten en kleine evenementen.

Innovatieve aansturing via spraakbesturing

De opkomst van spraakbesturing heeft geleid tot een nieuwe dimensie van gemak en innovatie bij het regelen van LED verlichting. In plaats van fysieke schakelaars of mobiele apps te gebruiken, kun je nu de verlichting bedienen met eenvoudige spraakopdrachten.

Spraakbesturing voor LED verlichting maakt gebruik van slimme spraakassistenten zoals Amazon Alexa, Google Assistant en Apple Siri. Deze assistenten, die zelf fungeren als virtuele controller, zijn ingebouwd in slimme luidsprekers en apparaten zoals smartphones en slimme displays. Door eenvoudigweg een spraakopdracht uit te spreken, kun je de verlichting aanpassen. Bijvoorbeeld: "Hey Google, zet de woonkamerverlichting aan."

Om spraakbesturing te activeren, moet je slimme verlichtingsproducten hebben die compatibel zijn met de gekozen spraakassistent. Deze aansturingsmogelijkheid wordt voornamelijk in woningen toegepast (domotica).

Efficiënte aansturing door bewegingssensoren

Bewegingssensoren bieden een slimme en efficiënte manier om verlichting automatisch te activeren wanneer beweging wordt gedetecteerd. Ze dragen niet alleen bij aan energiebesparing en kostenbesparing (door het verminderen van onnodig energieverbruik), maar ook aan gemak, comfort en veiligheid in zowel binnen- als buitenruimtes.

In principe is er voor deze aansturingsmethode geen controller nodig. Voor de integratie van de sensoren met slimme systemen voor verlichtings- en gebouwbeheer is wel een controller nodig. Periodiek onderhoud en kalibratie zijn nodig om ervoor te zorgen dat de sensoren correct blijven functioneren.

Bewegingssensoren worden voornamelijk toegepast in toiletruimtes, gangen, trappenhuizen vergaderruimtes, flexibele werkplekken, opslagruimtes

Dynamisch programmeerbare controllers

Dynamisch programmeerbare controllers (DPC's) zijn een geavanceerde en krachtige tool voor de aansturing van LED verlichting. Wat DPC's onderscheidt, is hun vermogen om complexe verlichtingsscenario's te creëren en aan te sturen met behulp van programmeerbare logica. Ze bieden ongeëvenaarde flexibiliteit, aanpasbaarheid en creatieve mogelijkheden voor het creëren van diverse unieke lichteffecten en verlichtingsscenario's in diverse toepassingen.

Voorbeelden van Dynamisch programmeerbare controllers zijn:

 • DALI controllers
 • DMX (Digital Multiplex) controllers 
 • RGB controllers
 • KNX controllers

Andere controllers zijn Art-Net controllers (Ethernet-netwerken), Kling-Net of sACN (Streaming ACN).

Deze aansturingsmethode kan worden gebruikt in kantooromgevingen, winkelcentra en in winkels, restaurants, hotels, theaters, evenementenlocaties, musea en tentoonstellingsruimtes. 

Professionele verlichtingsscenes en lichtregie met DMX-besturing
DMX, oftewel Digital Multiplex, is een communicatieprotocol dat oorspronkelijk is ontwikkeld voor het regelen van de verlichting en effecten in de entertainmentindustrie. Met de mogelijkheid om complexe lichtshows en visuele effecten te creëren, biedt een DMX controller eindeloze creatieve mogelijkheden en draagt het bij aan een indrukwekkende visuele ervaring.

Een DMX controller is een apparaat dat wordt gebruikt om DMX-compatibele verlichtingsarmaturen en apparaten aan te sturen en vooraf in te stellen. Het zendt digitale sequenties van signalen uit via DMX-kabels naar de armaturen, waardoor verschillende functies en effecten kunnen worden geactiveerd. Er is een éénrichtingscommunicatie van controller naar armaturen, zonder terugkoppeling van statusinformatie.

Elk DMX-compatibel apparaat wordt toegewezen aan een specifiek kanaal (individueel adres) op de DMX-controller. De DMX controller verzendt digitale signalen naar de armaturen, waarbij elk kanaal aangeeft welke actie of instelling moet worden uitgevoerd. Hierbij is het mogelijk om realtime aanpassingen te doen tijdens de voorstelling. 

DMX maakt het mogelijk om complexe en gesynchroniseerde lichtshows en effecten te creëren door meerdere apparaten tegelijkertijd te regelen.

 • Podiumverlichting: theaters, concerten live evenementen.
 • Uitgaansgelegenheden: discotheken, nachtclubs
 • Evenementen: beurzen, tentoonstellingen, shows
liniLED® Dim 4-DMX-PRO
liniLED® Dim 4-DMX-PRO

Nauwkeurige individuele aansturing met een DALI controller
DALI, wat staat voor Digital Addressable Lighting Interface, is een gestandaardiseerd communicatieprotocol voor digitale verlichtingsregeling. Het maakt gebruik van tweeweg-communicatie tussen controllers en verlichtingsarmaturen om nauwkeurige regeling van de helderheid, kleur en andere parameters mogelijk te maken. Een DALI controller kan communiceren met individuele verlichtingsarmaturen of groepen armaturen om functies zoals in- en uitschakelen, dimmen en kleurinstellingen te regelen.

Een DALI controller is een apparaat dat wordt gebruikt om verlichtingsproducten aan te sturen en te regelen die compatibel zijn met het DALI protocol. Elk DALI-compatibele armatuur heeft een uniek adres waarmee het kan worden geïdentificeerd. De DALI controller communiceert met armaturen door berichten te sturen via het DALI protocol.

Een van de voordelen van DALI is de tweewegcommunicatie, wat betekent dat de controller niet alleen opdrachten naar de armaturen stuurt, maar ook feedback kan ontvangen over de status en prestaties van de armaturen. DALI controllers kunnen worden geprogrammeerd via software of configuratietools om verlichtingsinstellingen en -scènes te creëren.

liniLED® Dim 4 Dali Pro
liniLED® Dim 4 Dali Pro

DALI is met name geschikt voor toepassingen waar individuele controle over elk armatuur gewenst is. Denk daarbij aan kantoorgebouwen, commerciële ruimtes en hotels.

Een positieve indruk door RGB-controllers 
Het toepassen van een RGB controller in zakelijke toepassingen biedt een scala aan voordelen, variërend van visuele aantrekkelijkheid tot flexibiliteit en merkidentiteit. Door creatief gebruik te maken van kleur en verlichting kunnen bedrijven een positieve indruk achterlaten op klanten en medewerkers, een gewenste kleur selecteren en hiermee de ambiance in een ruimte aanpassen en een unieke sfeer creëren die hun bedrijfsidentiteit weerspiegelt.

Deze controller wordt gebruikt om de kleur en helderheid van RGB LED verlichting aan te passen en in te stellen. Het stuurt signalen naar de RGB LED's om verschillende kleuren en dynamische effecten te genereren, zoals kleurverandering, kleurverloop, fading, stroboscoop,  knipperen en pulseren. Daarbij regelt de RGB controller de intensiteit van de rode, groene en blauwe LED's om verschillende kleuren te creëren door ze te mengen. Gebruikers kunnen kleuren selecteren via een afstandsbediening, smartphone-app of fysieke knoppen op de RGB controller.

Deze bedieningsoptie wordt veel gebruikt in woningen, restaurants, bars, hotels, showrooms en winkels.

KNX-controllers zijn de sleutel tot geïntegreerde gebouwautomatisering

Het slim combineren van KNX controllers en LED verlichting biedt een wereld van mogelijkheden voor flexibele en geavanceerde verlichtingsoplossingen. Met de juiste planning, compatibiliteit en programmering kunnen gebruikers genieten van nauwkeurige controle over hun verlichtingsomgeving en de gewenste sfeer creëren in verschillende toepassingen.

KNX is een wereldwijd erkende standaard voor gebouwautomatisering en -controle. Het biedt een uniforme taal waarmee verschillende apparaten en systemen kunnen communiceren en samenwerken.

Het protocol coördineert de communicatie tussen verschillende KNX-apparaten en systemen, waaronder verlichting, verwarming, ventilatie, beveiliging en meer. KNX controllers kunnen zowel bekabelde als draadloze communicatie ondersteunen, afhankelijk van de behoeften van het project.

KNX controllers dragen bij aan het creëren van de gewenste sfeer en het optimaliseren van de verlichtingservaring. Het wordt veel gebruikt in kantooromgevingen, winkels en winkelcentra, in restaurants en horecagelegenheden en op evenementenlocaties. 

Pulse Width Modulation (PWM)

Pulse Width Modulation (PWM) wordt vaak gebruikt als een aansturingsmethode om LED verlichting nauwkeurig en flexibel te regelen. Met mogelijkheden voor het aanpassen van helderheid, kleur, effecten en automatisering, afhankelijk van de specifieke eisen van de toepassing.

Een controller of regelcircuit genereert een PWM-signaal dat bestaat uit een reeks pulsen. Elke puls heeft een aan-tijd en een uit-tijd. De verhouding tussen de aan-tijd en de totale periode van de puls wordt de "duty cycle" genoemd. De duty cycle bepaalt de gemiddelde helderheid van de LED's: een hogere duty cycle resulteert in meer licht (hogere helderheid) en een lagere duty cycle resulteert in minder licht (lagere helderheid).

Bij RGB LED-verlichting wordt PWM gebruikt voor het regelen van individuele kleurkanalen (rood, groen, blauw). Door de duty cycles van de verschillende kleurkanalen afzonderlijk aan te passen, kunnen verschillende kleuren en tinten worden geproduceerd.

PWM wordt toegepast in omgevingen waar gevraagd wordt om snelle en nauwkeurige aanpassingen van de helderheid en precieze timing, wat cruciaal is voor specifieke toepassingen waarbij visuele precisie en controle essentieel zijn. Dat kunnen theaters/ evenementenlocaties, musea/ galerijen, medische zorgomgevingen, sportscholen/ recreatiecentra, hotels/ horecagelegenheden, openbare gebouwen, industriële omgevingen, kantoren een winkelcentra zijn.

 

In deze situaties pas je een bepaalde aansturingsmethode toe

Retail

In winkelcentra, winkels en showrooms is de juiste verlichting van cruciaal belang om producten te presenteren, sfeer te creëren en klanten aan te trekken. Een geschikte LED controller kan een waardevol hulpmiddel zijn om de verlichting aan te passen aan verschillende presentatiebehoeften en commerciële doelen.

 • Winkels maken vaak gebruik van 0-10V-dimming om de sfeer in de winkelruimte te beïnvloeden en de presentatie van producten te verbeteren. De helderheid kan worden aangepast aan promoties, speciale gelegenheden en winkeltijden.
 • Wifi en Bluetooth bediening om de klantbeleving te verbeteren en verlichtingskosten te optimaliseren.
 • DALI controllers voor het accentueren van specifieke producten of displays om de aandacht van de klant te trekken.
 • RGB controllers voor dynamische kleurveranderingen en creatieve verlichtingseffecten. Je kunt de verlichting aanpassen aan speciale promoties, seizoenen en evenementen, waardoor klanten worden aangetrokken en de producten beter worden gepresenteerd.
 • DMX controllers worden vaak ingezet om verlichtingsoplossingen te creëren die niet alleen de aandacht van klanten trekken, maar ook een onvergetelijke indruk achterlaten. Ze zijn geschikt voor het aansturen van complexe lichtshows en dynamische verlichtingseffecten in winkels en showrooms die passen bij de merkidentiteit.
 • KNX controllers bieden de mogelijkheid om de sfeer te creëren die past bij het imago van de winkel. Verlichting kan worden aangepast aan verschillende delen van de winkel en specifieke promoties.
 • In commerciële ruimtes wordt Pulse Width Modulation (PWM) gebruikt om aantrekkelijke etalageverlichting te creëren en de aandacht van klanten te trekken.
Horeca gelegenheden

Verlichting speelt een cruciale rol bij het creëren van een gastvrije sfeer en het beïnvloeden van de algehele ervaring in restaurants, hotels en andere horecagelegenheden. De juiste LED controller kan een krachtig instrument zijn om de verlichting aan te passen aan de gewenste ambiance en stijl van de gelegenheid.

 • In restaurants en horecagelegenheden kan 0-10V-dimming worden gebruikt om een intieme en gastvrije sfeer te creëren. De verlichting kan worden gedimd tijdens romantische diners of opgehelderd tijdens het schoonmaken. Hotels passen vaak 0-10V-dimming toe om gastenkamers en gemeenschappelijke ruimtes aan te passen aan de voorkeuren van de gasten en om energie te besparen wanneer de ruimtes niet in gebruik zijn.
 • Bewegingssensoren kunnen worden gebruikt in restaurants om verlichting alleen te activeren wanneer gasten aanwezig zijn. Bijvoorbeeld in de toiletruimtes.
 • Slimme aansturing via Wifi of Bluetooth (zoals CASAMBI) kan worden gebruikt in restaurants om de verlichting aan te passen aan verschillende tijdstippen, zoals romantische diners of levendige lunchbijeenkomsten. In bars en lounges kan CASAMBI worden ingezet om de juiste sfeer te creëren, variërend van ontspannen loungen tot energieke nachtelijke bijeenkomsten. Voor speciale evenementen zoals feesten, bruiloften en thema-avonden kan CASAMBI worden gebruikt om unieke verlichtingsscènes te ontwerpen.
 • DMX controllers zijn geschikt voor het creëren van dynamische lichtshows en sfeereffecten in bars, lounges en feestzalen.
 • DALI controllers zijn geschikt voor restaurants en hotels waar flexibele en nauwkeurige verlichtingsaanpassingen nodig zijn. Ze kunnen toegepast worden om de sfeer en ambiance te beïnvloeden door het aanpassen van verlichtingsscenario's aan verschillende gelegenheden, zoals diners, feesten en vergaderingen. Of een sfeer te creëren die past bij een bepaald thema, evenement of moment van de dag.
 • RGB controllers zijn ideaal voor bars, lounges en clubs waar levendige en creatieve verlichtingseffecten gewenst zijn. Deze kan gebruikt worden om de sfeer en ambiance te beïnvloeden door het aanpassen van de kleuren en helderheid van de verlichting op basis van het tijdstip en de gelegenheid. In hotels en lobby's kunnen RGB controllers een gastvrije sfeer creëren door middel van dynamische verlichtingsscenario's die de stemming en stijl van het etablissement weerspiegelen.
 • KNX controllers zorgen voor voor een optimale ambiance door het regelen van lichtscènes die passen bij verschillende tijdstippen en gelegenheden.
 • Gebruik Pulse Width Modulation (PWM) om de helderheid van de verlichting in verschillende delen van het restaurant aan te passen, afhankelijk van de tijd van de dag of het gewenste sfeereffect. Bijvoorbeeld, tijdens romantische diners kan de verlichting gedimd worden om een intieme sfeer te creëren, terwijl tijdens drukke lunches de verlichting helderder kan worden ingesteld voor een levendigere ambiance. Implementeer PWM voor accentverlichting om specifieke kenmerken van de ruimte, zoals kunstwerken, decoratieve elementen of belangrijke tafels, te benadrukken. Door de helderheid van de accentverlichting te regelen, kun je de aandacht van gasten naar bepaalde gebieden leiden.
Kantoren

In moderne kantoren en werkomgevingen is goede verlichting essentieel voor het bevorderen van productiviteit, concentratie en welzijn van werknemers. LED verlichting biedt energiezuinige en veelzijdige oplossingen, en met geavanceerde aansturingsmogelijkheden en LED controllers kunnen de lichtinstellingen nauwkeurig worden aangepast aan de behoeften van de gebruikers.

 • Bewegingssensoren detecteren beweging en schakelen de verlichting in wanneer iemand de ruimte betreedt, en schakelen uit wanneer er geen activiteit is. Perfecte oplossing voor toiletruimtes, gangen, trappenhuizen en vergaderzalen.
 • 0-10V-dimming wordt gebruikt om de verlichting aan te passen aan de behoeften van verschillende taken en tijdstippen van de dag. Zo kan de helderheid worden verhoogd voor actieve werkuren en verminderd voor vergaderingen of ontspanning.
 • DALI controllers kunnen individuele werkplekken aansturen, waardoor werknemers hun verlichting kunnen aanpassen voor optimaal comfort. Voor vergaderruimten kunnen DALI controllers worden gebruikt om de verlichting aan te passen aan verschillende presentatie- of overlegbehoeften. Met DALI controllers kunnen kantoren de verlichting aanpassen aan verschillende indelingen van open werkruimtes.
 • DMX controllers bieden moderne kantooromgevingen een geavanceerde en creatieve verlichtingsoplossing. Ze zijn geschikt voor geavanceerde verlichtingsscenario's en lichteffecten in bijvoorbeeld vergaderruimten, zoals presentaties, brainstormsessies of videoconferenties. In creatieve ruimten kunnen DMX controllers worden gebruikt om inspirerende verlichtingsscènes te creëren die creativiteit stimuleren.
 • Draadloze controllers, zoals Bluetooth en Wifi controllers, bieden flexibiliteit en gemak voor het aanpassen van de verlichting. Ze bieden werknemers de vrijheid om de verlichting aan te passen met behulp van smartphones of andere mobiele apparaten.
 • RGB controllers kunnen worden gebruikt om dynamische en sfeervolle verlichtingsscènes te creëren voor vergaderruimten, ontspanningsruimten en receptieruimten. In creatieve werkruimten kunnen RGB controllers worden gebruikt om inspirerende en stimulerende verlichting te bieden. Voor speciale gelegenheden en evenementen kunnen RGB controllers worden ingezet om de verlichting aan te passen aan een specifiek thema. Door de verlichting aan te passen aan de merkidentiteit en gewenste sfeer kunnen bedrijven hun eigen unieke stempel drukken op de verlichtingsomgeving.
 • KNX controllers worden ingezet om LED verlichting aan te sturen op basis van daglichtniveaus en bewegingssensoren. Hierdoor wordt energie bespaard en wordt de werkplek comfortabeler gemaakt.
 • Pulse Width Modulation (PWM) wordt gebruikt in kantoorgebouwen om energie-efficiënte verlichtingssystemen te creëren die kunnen worden aangepast aan verschillende taken en omstandigheden.
Evenementenindustrie

In de bruisende wereld van de evenementenindustrie draait alles om de juiste sfeer en beleving. Evenementen, of het nu gaat om concerten, beurzen, bruiloften of andere speciale gelegenheden, worden vaak gekenmerkt door indrukwekkende lichtshows en sfeervolle verlichting. De evenementenindustrie maakt gebruik van geavanceerde aansturingsmethodes en LED controllers om de verlichting nauwkeurig af te stemmen op de gewenste sfeer en stijl van het evenement.

 • Tijdens concerten en optredens worden geavanceerde DMX controllers gebruikt om dynamische lichtshows te creëren die de muzikale ervaring versterken. Ook op beurzen en tijdens tentoonstellingen worden DMX controllers gebruikt om de verlichting van stands en exposities te regelen en op te laten vallen.
 • Voor bruiloften en feesten worden RGB controllers ingezet om de verlichting aan te passen aan het thema en de stemming van het evenement.
 • DALI controllers worden vaak gebruikt in theaters om de verlichting van het podium en de achtergrond aan te passen aan verschillende scènes. Tijdens modeshows kunnen DALI-systemen worden gebruikt om de verlichting op de catwalk te regelen en de focus op modellen en outfits te benadrukken. Voor grote evenementenruimten kunnen DALI-systemen worden gebruikt om de verlichting aan te passen aan de indeling van de ruimte en het type evenement.
 • KNX controllers zorgen voor dynamische verlichtingseffecten die de sfeer versterken en bijdragen aan de totale beleving.
 • Pulse Width Modulation (PWM) wordt toegepast in podiumverlichtingssystemen om de intensiteit van de verlichting aan te passen en complexe lichteffecten en kleurveranderingen te creëren. Het wordt veel gebruikt bij concerten en live evenementen om nauwkeurig dynamische en levendige lichteffecten te creëren die synchroniseren met de muziek en sfeer van het optreden. Bij theatervoorstellingen maakt het soepele overgangen tussen scènes mogelijk, creëert spotlight-effecten en verandert de sfeer om de algehele theatrale ervaring te verbeteren.

 

Zo kies jij de juiste LED Controller

Bij het kiezen van de juiste aansturing voor LED verlichting in een professionele toepassing, is het van cruciaal belang om rekening te houden met diverse factoren. Door je hiervan bewust te zijn en de juiste keuzes te maken, kunnen organisaties profiteren van een geoptimaliseerde verlichtingservaring die bijdraagt aan de volledige functionaliteit en sfeer van hun ruimtes.

 1. Definieer de gewenste effecten en bepaal welke doelen je wilt bereiken met de LED verlichting. Wil je de productiviteit verhogen, de ambiance verbeteren of een bepaalde merkidentiteit benadrukken? De verlichtingsdoelen hebben invloed op de keuze voor de aansturing.
 2. Bepaal welke functionaliteiten je nodig hebt, zoals dimbaarheid, kleurregeling, draadloze bediening of complexe effecten.
 3. Denk na over hoe je de LED verlichting wilt bedienen. Wil je een fysieke bedieningseenheid, een smartphone-app of integratie met een groter gebouwbeheersysteem?
 4. Kies een systeem dat flexibiliteit.  Het vermogen om verlichtingsinstellingen aan te passen aan verschillende activiteiten en tijden van de dag is van essentieel belang voor professionele ruimtes.
 5. Denk aan de schaalbaarheid van het aansturingssysteem. Een ruimte kan in de toekomst uitgebreid worden en het systeem moet makkelijk kunnen worden aangepast aan de nieuwe situatie.
 6. Kies een aansturingsmethode die geïntegreerd kan worden met andere slimme systemen (die wellicht al aanwezig zijn), zoals HVAC-systemen, beveiligingssystemen en automatiseringssystemen voor meer efficiëntie en een goede monitoring.
 7. Zorg ervoor dat de gekozen aansturing compatibel is met het type LED verlichting dat je wilt gebruiken. Niet alle aansturingsprotocollen zijn compatibel met alle LED-armaturen.
 8. In professionele toepassingen is betrouwbaarheid van groot belang. Kies een aansturing van hoge kwaliteit die bestand is tegen de omgevingsomstandigheden en de belasting van gebruik in een professionele setting.
 9. Kijk naar de toekomstige ontwikkelingen op het gebied van LED verlichting en aansturing. Zorg ervoor dat de gekozen oplossing de mogelijkheid heeft om toekomstige upgrades en compatibiliteit met nieuwe technologieën te ondersteunen.
 10. Een intuïtieve gebruikersinterface is van vitaal belang, vooral in professionele omgevingen waar verschillende mensen verantwoordelijk kunnen zijn voor de verlichting. Het beheer en onderhoud van verlichting moet gemakkelijk en efficiënt zijn.

Hulp nodig bij het vinden van de juiste aansturing van LED verlichting?

Ben jij nu bezig met een project waarbij je een bepaalde aansturing nodig hebt en weet je niet zeker wat de beste optie is? Wij helpen je graag met gericht advies en betrouwbare producten. En dat alles geheel vrijblijvend. 

Advies aanvragen


 


Lees ook eens