Kortrijk, België

Beeldbepalende "Gouden" Reepbrug

Gloednieuwe 60 meter lange fietsers- en voetgangersbrug over de rivier de Leie die de Fabrieksskaai en het Buda-eiland met elkaar verbindt.  

Concept

Dwars door het stadscentrum van de historische stad Kortrijk (West-Vlaanderen) stroomt de rivier de Leie. De brug over de Leie, die eerder al de fabriekskaai met de Reepkaai (en het Buda-eiland) verbond, is compleet vervangen door een nieuwe praktische brug. 

De nieuwe Reepbrug is alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Via de fietsliften, die aan beide kanten in de brugtorens zijn geplaatst, kunnen fietsers en voetgangers die slecht ter been zijn, de brug gemakkelijk betreden en verlaten. Andere voetgangers kunnen gebruik maken van de twee comfortabele en zeer aantrekkelijke trappen. 

De fietsers-en voetgangersbrug is ruim 60 meter lang en wel 7 meter hoog. Het is zo ontworpen dat moderne binnenvaartschepen met drie lagen containers gemakkelijk kunnen passeren zonder dat de brug dicht moet voor overstekend verkeer.

Het ontwerp van de nieuwe Reepbrug is sober, maar tegelijk ook architecturaal hoogstaand. Het past visueel perfect in het totaalplaatje van de Leiewerken. De sfeer en de ambiance van de welvarende, historische stad moest worden doorvertaald in de uitstraling van de brug. En dat is gelukt. Niet voor niets heeft deze beeldbepalende brug een gouden kleurtje meegekregen.

 

Oplossing

In het ontwerp van de brug is veel gebruik gemaakt van hout om de sobere uitstraling te realiseren. Door het hout te combineren met witter licht, komt de gouden gloed nog beter naar voren. We hebben gekozen voor de liniLED® Top High Power 4000K. 

Om een egaal lichtbeeld te realiseren en vanwege de beperkte ruimte, is de LED strip in het liniLED® Aeris L20 profiel met een diffuse kap gemonteerd. Deze armaturen zijn zowel in de brugtorens als in de leuning op de brug geïnstalleerd.   

Doordat de brug een buitentoepassing is, hebben we ervoor gezorgd dat zowel de LED strip als de aansluitingen IP68 zijn. Er is 5 meter kabel bijgeleverd, zodat er geen probleem was om de driver aan te sluiten. 

De brug heeft op deze manier, ook in het donker, een mooie uitstraling, de passanten kunnen veilig hun weg vinden en binnenvaartschepen hebben een goed zicht op de brug. 


Producten

liniLED® Aeris L20 met diffuse kap
liniLED® Top High Power 4000K (IP68 aansluiting)
liniLED® Dali controllers

 

Specificaties

Wil jij ook zo'n mooi resultaat bereiken? Neem dan contact met ons op.

Samen laten we jouw project stralen

Breng jouw lichtproject naar een hoger niveau met A-kwaliteit LED producten, persoonlijk advies en hulp bij installatie. Heb je een vraag of advies nodig? Laat het ons weten en we helpen je graag.