Amsterdam, Nederland

Fietsenstalling IJboulevard

Duurzame verlichting in de Innovatieve ondergrondse ‘drijvende’ fietsenstalling achter Amsterdam Centraal. 

Concept

Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, waar ruimtegebruik een belangrijk probleem is. Vooral rondom het centraal station is er een groot tekort aan fietsenstallingen, maar weinig ruimte om uit te bereiden.

Daarom is er gekozen voor een innovatieve ondergrondse oplossing. Amsterdammers en toeristen stallen vanaf nu hun fietsen in de rivier het IJ! Voor de bouw van de fietsenstalling is namelijk een speciale toepassing van de bestaande zinktunneltechniek toegepast. Dit is de eerste keer dat deze techniek voor een fietsenstalling is toegepast. In de fietsenstalling is plaats voor wel 4.000 fietsen!

De nieuwe IJboulevard creëert extra ruimte op een uniek plekje dichtbij het water in Amsterdam, speciaal voor voetgangers en fietsers. Het plan voor IJboulevard is een integraal ontwerp: toekomstbestendig, klimaatadaptief en natuurinclusief. Hierbij is alles gericht op doorstroming, veiligheid, overzicht en gemak.”

Om de ruimte extra goed te benutten is er bovenop de fietsenstalling een houten vlonder van 6.000 m2 geplaatst met bankjes waar mensen kunnen lopen en waar eventueel ook evenementen kunnen worden georganiseerd.

Met het ontwerp wilde de architect de elementen die boven de grond een rol spelen mee naar beneden nemen. Zo is er gewerkt met hout, licht en kunnen fietsers hun fietsen stallen in de vakken genaamd 'wind', 'water' of 'geluid'. 

Oplossing

Om mee te kunnen bewegen met de mensenmassa op de vlonder, is de fietsenstalling voorzien van een verlaagd plafond met houten lamellen die in een organische boog gevormd zijn. De verlichting is in het plafond geïntegreerd. En om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden, is er gekozen voor duurzame LED verlichting.

De uitdaging in het project was de gebogen vorm van het lamellenplafond. Dit hebben we opgelost door het liniLED® Aeris profiel vooraf te buigen in dezelfde vorm als de lamellen, zodat het compleet geïntegreerd kon worden.  

Voor het beste lichtresultaat is in dit project gekozen voor de liniLED® Top 3000K (Warm Wit) High Power LED strip. Een mooi egaal lichtbeeld is gerealiseerd door de diffuse cover.


Producten

liniLED® Top High Power 3000K
liniLED® Aeris met diffuse cover

 

Specificaties

Wil jij ook zo'n mooi resultaat bereiken? Neem dan contact met ons op.

Samen laten we jouw project stralen

Breng jouw lichtproject naar een hoger niveau met A-kwaliteit LED producten, persoonlijk advies en hulp bij installatie. Heb je een vraag of advies nodig? Laat het ons weten en we helpen je graag.